Att som deltagare i våra träningsgrupper även tävla i orientering tycker vi är lika självklart som att spela matcher tillsammans med sina lagkamrater om man ingår i ett fotbollslag. Alla deltar utifrån sina förutsättningar och vi har inte fokus på resultatet utan det ska vara kul att få lyckas genomföra en tävlingsbana på rätt svårighetsnivå på egen hand och i sin egen takt.
Här har vi samlat lite information som kan vara bra att ta del av.
Hur hittar jag vilka tävlingar som finns?
Svenska orienteringsförbundet använder en digital plattform (som du når via din webbläsare) som heter Eventor. I Eventor hittar du tävlingskalendern där du kan se alla arrangemang, filtrera efter datum, distrikt och tävlingstyp osv.
Eventor - Välkommen till Eventor! (orientering.se)
Vad är det för skillnad på olika tävlingstyper?
Det finns några olika typer av arrangemang. På distriktstävlingar, nationella tävlingar och mästerskap tävlar man i sin egen åldersklass för herrar och damer. Åldersklasserna för ungdomar är normalt indelade i tvåårsklasser H10/D10, H12/D12 osv. Huvudklasserna för seniorer är H21/D21. På nationella tävlingar finns det även elitklasser för juniorer och seniorer. Åldersklasserna för vuxna är indelade i femårsklasser med start från H35/D35. Till tävlingsklass på distrikts- och nationella tävlingar föranmäler man sig via Eventor och man får en starttid enligt en startlista.
På alla tävlingar finns det också möjlighet att delta utom tävlan i så kallade Öppna klasser. De är uppdelade efter svårighetsnivå och banlängd med start från Inskolning till Svår 7 km. Till öppna klasser kan man antingen föranmäla sig eller anmäla sig på plats på tävlingsdagen. Det är fri starttid under ett tidsintervall.
Motionsorientering är en enklare typ av lokala orienteringsarrangemang (träningstävling) med öppna banor där man antingen kan föranmäla sig eller anmäla sig på plats och det är fri starttid.
Hur anmäler jag mig till en tävling?
I Sverige använder man Eventor som plattform för anmälan och tävlingsadministration. För att kunna anmäla sig till en tävling behöver man ha ett personligt användarkonto i Eventor knutet till sin klubb. Alla tävlingsaktiva medlemmar i IFK Umeå har ett eget konto och kan anmäla sig själva. Våra ledare har administrationsbehörighet i Eventor och kan skicka över inloggningsuppgifter om du inte redan har tillgång till dessa. Våra ledare kan vid behov också hjälpa till med anmälan.
Som medlem i IFK Umeås orienteringssektion betalar du inget extra för att delta i tävlingar om du är 16 år eller yngre. För äldre medlemmar ingår ett antal tävlingar per år i tränings- och tävlingsavgiften. Sedan betalar man en mindre summa per tävling utöver det.
Tidtagning med SportIdent
På orienteringstävlingar använder man sig idag av elektronisk tidtagning. Det finns olika system men det dominerande systemet i Sverige heter SportIdent. Det fungerar så att du har en SportIdent-bricka (en ”blipp” som våra ungdomar säger) som du registrerar en ”stämpling” vid de kontroller du passerar på din bana. I efterhand kan du se hur lång tid du haft mellan dina kontroller och jämföra med dina kompisar.
Om du inte har en egen SportIdent-bricka så kan man låna alternativt hyra detta av arrangören. När du återkommande deltar i tävlingar så behöver du skaffa en egen SportIdent-bricka.
Att ta sig till och delta i tävling
När du hittat en tävling i tävlingskalendern och vill veta mer så finns för varje tävling en egen Eventor-sida med information om tävlingen. Informationen uppdateras inför varje tävling och i efterhand kan du se resultat och sträcktider.
På Eventor-sidan publiceras först en ”Tävlingsinbjudan” där det framgår var tävlingens samlingsplats/arena är, vilka klasser som du kan anmäla dig till, när första starttid är, hur långt det är från parkeringen och annan praktisk information. Några dagar innan tävlingen publiceras ett ”Tävlings-PM” med mer detaljerad information om själva tävlingens genomförande. T ex en detaljerad terrängsbeskrivning, service på arenan, hur långt det är till startplatsen från arenan och liknande. Ungefär samtidigt publiceras också startlistan där det framgår vilken minut du startar.
Några saker som är bra att tänka på inför en tävling:
Var ute i god tid! Det kan var en bit att gå från parkering till arenan och från arenan till startplatsen. Dessutom går vägen till startplatsen ofta genom skog och mark.
GÅ-FRAM-tid! När du tagit dig till startplatsen och det är dags för dig att starta så kommer du att påbörja startproceduren 3 minuter innan din starttid enligt startlistan. Vid starten finns det en klocka som visar GÅ-FRAM-tid. Den är ställd 3 minuter före faktisk klocktid för att du ska veta när det är dags för dig att påbörja startproceduren som är uppdelad i tre steg.
Tömma SI-brickan! För att tidtagningen ska fungera måste du tömma din SportIdent-bricka innan start. Vid startplatsen finns det det SportIdent-enheter märkta med ”TÖM” och ”CHECK”. Börja med att tömma på ”TÖM” (invänta ljud- och ljussignal) och kontrollera att det fungerade med ”CHECK”.
Utstämpling obligatoriskt! När du är klar med din bana är det väldigt viktigt att du passerar arrangörens station för ”UTSTÄMPLING”. Där läses registreringarna i din SI-bricka över till arrangörens dator och du får ett resultat. OBS! Om du av någon anledning inte fullföljt din bana måste du ändå passera arrangörens station för ”UTSTÄMPLING” och registrera dig. I och med att SI-brickan är knuten till din anmälan så vet arrangören att du är tillbaka och inte är kvar i skogen när de ska avsluta tävlingen. Har du lånat en SI-bricka så lämnar du tillbaka den till arrangören eller den i klubben du lånat den av.
Heltäckande klädsel! Enligt Svenska orienteringsförbundets tävlingsregler så är det obligatorisk med heltäckande klädsel vid orienteringstävlingar. Knälånga byxor med långa strumpor och linne som täcker bålen går bra. Arrangören har rätt att diskvalificera deltagare som inte har korrekt klädsel enligt tävlingsreglerna. Det finns ett undantag för sprintorientering i stadsmiljö.
Har du fler frågor gällande tävlingsdeltagande anmälan? Kontakta ledarna i respektive träningsgrupp eller mejla jakob.odeblad(a)gmail.com